Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα
Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους

22 ΓΕΝΑΡΗ
12:00 πλ. Αγ. ΝικόλαΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Έχουν περάσει δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας. Η κρατική διαχείριση και η εγκληματική κυβερνητική πολιτική έχουν δημιουργήσει ένα εφιαλτικό τοπίο για την υγεία, τη ζωή του και την αξιοπρέπεια του λαού.

Δεκάδες συνάνθρωποί μας χάνουν καθημερινά την ζωή τους ή βρίσκονται διασωληνωμένοι σε αποδεκατισμένα νοσοκομεία, με ανεπαρκείς υποδομές και λιγοστό, εξουθενωμένο ιατρικό προσωπικό. Μπροστά στην εκτίναξη των κρουσμάτων, η κυβέρνηση συνέχισε την προκλητική εξυπηρέτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών της υγείας, αρνούμενη να εξασφαλίσει επαρκή, δωρεάν τεστ. Τεράστιες ουρές συγκεντρώνονται έξω από διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία. Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Ο ΕΟΔΥ έχει καταρρεύσει. Το ΕΣΥ έχει αποδεκατιστεί με αποτέλεσμα την αύξηση θανάτων από Covid19 και την αδυναμία κάλυψης άλλων επειγουσών ιατρικών αναγκών. Η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει μόνη της την κοινωνία εστιάζοντας στην πόλωση, τη στοχοποίηση, και στις διαρκείς διαβεβαιώσεις για το «τέλος της πανδημίας».

Ενώ οι βαθύπλουτοι αυξάνουν τον πλούτο τους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα βρίσκονται μπροστά στην οικονομική αφαίμαξη. Ολόκληρα τμήματα εργαζομένων χάνουν τα εισοδήματά τους χωρίς καμία ενίσχυση, ενώ μια σκληρή ταξική επίθεση συντελείται μέσα από την πρωτοφανή ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς. Ο φετινός χειμώνας είναι πιο σκοτεινός, με όλο και περισσότερους/ες να αδυνατούν να προμηθευτούν βασικά αγαθά. Οι τρομακτικές αυξήσεις στην ενέργεια καταδικάζουν χιλιάδες στο κρύο, ενώ μόνο εντός του Δεκεμβρίου περισσότεροι από 20 συνάνθρωποι μας βρήκαν το θάνατο στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν μέσα στα σπίτια τους.

Τόσο η τωρινή, όσο και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν ευθύνη για την διάλυση του ΕΣΥ και την κοινωνική κατάρρευση. Αντί μπροστά στην πανδημία να ενισχυθεί η δημόσια υγεία και να παρθούν μέτρα προστασίας, η κυβέρνηση εξαπολύει μια αυταρχική επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Αντιμετωπίζει την πανδημία με αυταρχισμό, καταστολή και απολύσεις ενώ βάζει διαρκώς στο στόχαστρο τον συνδικαλισμό, τις διαδηλώσεις, το πανεπιστημιακό άσυλο, τα δικαιώματα των προσφύγων κ.α. Μετέτρεψε την ανάγκη για καθολικό εμβολιασμό σε εργαλείο μετάθεσης ευθυνών, τορπιλίζοντας και το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Το δημόσιο σύστημα υγείας στη Μαγνησία και στον Βόλο σε πλήρη κατάρρευση…

Η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας στη Μαγνησία έχει ξεφύγει από τα όρια. Η υποστελέχωση έχει τραγικές συνέπειες. Το νοσοκομείο έχει καταρρεύσει. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον εξαιρετικά αυξημένο αριθμό κρουσμάτων ενώ οι εργαζόμενοι της Μαγνησίας είναι εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους μια και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα τα υπόλοιπα νοσήματα. Στο νοσοκομείο λείπουν βασικές ειδικότητες ακόμα και αυτές που είναι απολύτως αναγκαίες σε καιρό πανδημίας ενώ για κατά περιόδους ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και οι ελλείψεις σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας είναι μεγάλες. Στον νομό η πρωτοβάθμια περίθαλψη συρρικνώνεται συνεχώς, τα Κέντρα Υγείας διαλύονται κι υποβαθμίζεται συνεχώς η υγεία του λαού και της νεολαίας, που υποχρεώνεται να πληρώνει ακριβά και στις ιδιωτικές δομές τις βασικές εξετάσεις.

Αυτή η εγκληματική πολιτική και κυβέρνηση, πρέπει να ηττηθεί, να ανατραπεί. Ήρθε η ώρα για μια λαϊκή αντεπίθεση. Ένα μεγάλο, παλλαϊκό αγωνιστικό μέτωπο που θα διεκδικήσει αλλά και θα επιβάλλει μια σειρά από αναγκαία αιτήματα προστασίας και επιβίωσης των εργαζομένων/ανέργων και της νεολαίας.

Με το κοινωνικά αναγκαίο ή το καπιταλιστικά εφικτό;

Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο που οι εργαζόμενοι κι η νεολαία εν μέσω πανδημίας βρίσκονται αποκλεισμένοι από αξιοπρεπή περίθαλψη. Ο αόρατος εχθρός δεν είναι παρά η εργαζόμενη πλειοψηφία που στοχοποιήθηκε ως σαμποτέρ της εθνικής προσπάθειας αντί να αντιμετωπιστεί ως το κατεξοχήν υποκείμενο που χρήζει προστασίας. Πολυτέλεια είναι μία κλίνη ΜΕΘ, εκτός αν είσαι εκδότης ή αρχιερέας. Κρατική ευθύνη είναι μόνο η διευθέτηση της εύρυθμης εντατικής εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης η οποία στερημένη από τον κοινωνικό πλούτο που παράγει δεν της μένει πάρα να μεριμνά για την επιβίωσή της από τους κινδύνους της βάρβαρης ζωής της. Όλα τα άλλα είναι πολυτέλειες που θα πρέπει να αγοράσει. Πάνω σε αυτή την λογική εμπορευματοποιείται και η υγεία. Είναι πραγματικά πρόκληση στην πόλη μας βουλευτές της κυβέρνησης να μεσολαβούν υποτίθεται υπέρ της ενίσχυσης του νοσοκομείου Βόλου όταν οι ίδιοι είναι μέτοχοι ιδιωτικών κέντρων υγείας που έχουν πλουτίσει από αυτή την κατάσταση.

Ο λαός και η νεολαία δεν πρέπει να δεχτούν αυτή την νέα πραγματικότητα. Σε όλο τον κόσμο ξεσπούν λαϊκοί αγώνες και εξεγέρσεις απέναντι στις κυρίαρχες επιλογές. Εκατομμύρια απεργοί εργάτες σε κρίσιμους τομείς δηλώνουν αποφασιστικά ότι θα έχουν τον πρώτο λόγο για τους όρους εργασίας. Με συλλογική οργάνωση και αγώνες, σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής που επιβάλλεται ο κρατικός αυταρχισμός να παλέψουμε εδώ και τώρα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της κυβέρνησης ώστε να επιβάλλουμε αξιοπρεπείς όρους ζωής, διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών που θα έχουν σαν θεμέλιο ένα ισχυρό και δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας. Για να αποκτήσουμε τον έλεγχο και τα μέσα της επιστημονικής έρευνας και της παραγωγής φαρμάκου ώστε να τεθούν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς των καπιταλιστών.

Να παλέψουμε για:

-Μείωση των ωρών εργασίας και άδειες νόσησης με αύξηση αποδοχών, ενίσχυση των ΜΜΜ, 15 μαθητές ανά τμήμα

-Εθνικοποίηση και κοινωνικός έλεγχος της έρευνας και παραγωγής για φάρμακο και εμβόλιο. Όχι στις «ανθρωπιστικές» εκστρατείες ΕΕ-ΝΑΤΟ-πολυεθνικών φαρμάκου, κατάργηση πατέντας και καθολικό δικαίωμα στο εμβόλιο για όλους τους λαούς

-Κατάργηση του ιδιωτικού τομέα υγείας, εθνικοποίηση των υποδομών του χωρίς αποζημίωση

-Ενίσχυση του ΕΣΥ, μαζικές προσλήψεις μονίμου προσωπικού, ανάκληση αναστολών

-Λεφτά για την υγεία όχι για το χρέος και όπλα. Ρήξη με τι επιταγές της ΕΕ. Καθολικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους\ες. Ισχυρή πρωτοβάθμια περίθαλψη.

-Κατάργηση του υγειονομικού πάσου και κάθε περιορισμού, όχι στην υποχρεωτικοτητα, δωρεάν τεστ σε όλο τον πληθυσμό, ισότιμη ένταξη των προσφυγών στο σύστημα υγείας.

-Δωρεάν PCR τεστ σε όλες και όλους. Διανομή μασκών FFP2/KN95. Επαρκής χρόνος καραντίνας πληρωμένης αδείας για την περίοδο της νοσηλείας/ανάρρωσης/αναμονής αποτελεσμάτων

-Μέτρα προστασίας στα σχολεία και χώρους εργασίας. Ενίσχυση των ΜΜΜ, αύξηση δρομολογίων. Αποτελεσματικό σύστημα ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ

-Στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση του εξοπλισμού και υποδομών. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας και του μαζικού εμβολιασμού. Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Άμεση αύξηση των δαπανών για την υγεία.

-Οικονομική στήριξη ανέργων και εργαζομένων, των επαγγελμάτων που πλήττονται από την πανδημία. Αξιοπρεπής διαβίωση για όλο το λαό. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επίδομα ανεργίας ίσο με τον κατώτατο μισθό.

-Άμεσα και μεγάλης κλίμακας μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και την στεγαστική επισφάλεια. Απαγόρευση εξώσεων και πλειστηριασμών, και διακοπών παροχής.

– Όχι στην καταστρατήγηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και τον κρατικό αυταρχισμό. Όχι στη διαχείριση της πανδημίας με αυταρχισμό και καταστολή, όχι στα μέτρα περιορισμού των ελευθεριών, τα πρόστιμα και τις απολύσεις.